Mantarlı Poğaça


En uzun tariflerimden biri olacak bu tarif ve başlıyorum hemencik.. Yumuşacık mayalı bir hamurla pondif pondif mantarlı poğaça için kalemler kağıtlar hazırlansın fırınlar yakılsın...
Annemden tarifi aldım da geldimm..



Malzemeler

Hamur için
1 kg un
1 su bar. ılık süt *
1 adet yaş maya*
Yarım çay bar. toz şeker*
Tuz
Yarım çay bar. toz şeker
2-3 su bar. ılık su
1 su bar. sıvı yağ
*Mayayı aktif etmek için kullanılacaklar.

İç Malzeme İçin 
1 paket mantar
1 adet soğan
1 yemek kaşığı salça
2 biber
1 domates
Karabiber 
Tuz
Üzeri İçin

Yumurta sarısı
Çörek otu ya da susam isteğe bağlı
Başlayalım mıı ??
Öncelikle mayamızı toz şekerimizi ve ılık sütümüzü -ılık olması önemli mayalanma için sıcaklık gerekli ama kaynar olursa da maya yine işe yaramaz- bir kapta karıştırıyoruz ve kabarması için oda sıcaklığında bırakıyoruz. Devasa şekilde kabarıcaklar korkmayın :)
Bir taraftan ununuzu kabınıza döküp havuz şeklinde açın ve içine tuz yarım bardak şekerinizi sıvı yağınızı ve suyunuzu ilave edin, kabaran mayanızı da bu havuza koyarak yavaşça hamuru yoğurun. Ele yapışmayan bir hamur elde ettiğinizde streç filme sarın ve daha çok kurcalamadan hamurunuzau sofra beziyle sarın ve güneşe bırakın rüzgar almaması önemli :)
Kabaran hamurunuzu güneşten alın birazcık yoğurun ve tekrar güneşe koyun..

Hamurunuzu tuttuktan sonra mantarlarınızı yıkayın ve küçük küp küp kesin, soğanlarınızı küp doğrayın ve mantar yemeği yapar gibi tencerenize sıvıyağ koyup soğanları kavurun üzerine salça,ufak olarak kestiğiniz biberleri ve küp domateslerinizle en son da mantarlarınızı atıp karıştırın. Hafif suyunu salıp sertliği sönünce ocağın altını kapatın yaklaşık 10dk yani. Sonra içine karabiberinizi koyun tuzunuzu koyun ve karıştırıın. 
Soğumaya bırakmadan önce mutlaka suyunu iyice süzün!
Hamurunuzu sulandırsın istemezsiniz :)

Mayalanan hamurumuza dönelim mi ..
Güneşten alın ve yağlanmış olan tepsinize ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın. Hamuru parçalara böldükten sonra ilk böldüğünüz parçadan başlayarak içlerine 1 tatlı kaşığı mantarlı içi doldurup kapatın. -ilk böldüğünüz durdukça da kabaracaktır-

Bu işlem bitince yumurta sarısını hamurlara sürün ve çörek oyunu gezdirip 200derece fırında 40dk yaklaşık olarak pişirin..
Afiyet olsunn..
"Dürüst bir insan daima çocuk kalır."-Sokrates




Yorumlar

Popüler Yayınlar